Naomi Maakt bespreekbaar
Naomi Maakt Bespreekbaar
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
BLOG
Hoe je seksualiteit bespreekt, de praktijk!
Seksualiteit Bespreekbaar
Bekijk het hele overzicht van blog-artikelen voor ouders en verzorgers via het blog overzicht. Lees meer >>
Nee mama, ik wil geen kus
Geschreven door Naomi Dessaur
Wanneer en hoe begin je met seksuele voorlichting? Veel ouders worstelen met die vraag en dat is heel begrijpelijk. Het antwoord op die vraag zal veel ouders verbazen. 
We willen allemaal dat ‘onze' kinderen weerbaar opgroeien en voor zichzelf durven opkomen. We bereiden kinderen al heel vroegtijdig voor op allerlei zaken. We leren ze van alles: zichzelf verzorgen, met anderen omgaan en veilig deelnemen aan het verkeer. Maar we bereiden ze nauwelijks voor op het seksuele verkeer. Tegen de tijd dat de puberteit zich aandient beginnen we daar pas mee. Ik pleit ervoor dat kinderen (seksueel) weerbaar opgroeien, dan hoort seksuele voorlichting al van jongs af aan een vast onderdeel van de opvoeding te zijn. Dat probeer ik ook met mijn eigen kinderen te doen. Tijdens de webinars die ik de laatste tijd vaak aan ouders geef, krijg ik hier ook veel vragen over. Nog niet meegedaan, maar wel interesse? Er is nog plek, dus je bent welkom aan te haken! 
Mag ik jou een kusje geven?
Een tijd geleden zat ik met mijn oudste dochter van toen drie te kletsen en ik was plotseling zó vertederd, ik wilde haar een kus geven. Dus ik vroeg: 'mag ik jou een kusje op je neus geven?'. Maar mijn dochter zei 'nee, mama dat wil ik niet'. Dat vond ik natuurlijk jammer, maar ik was ook trots. Ze durfde eerlijk te zijn. Ik gaf haar een compliment dat ze duidelijk aangaf dat ze geen kusje wilde. Zo leer ik haar op een natuurlijke manier dat ze altijd 'nee' mag zeggen als ze iets niet wil.

Seksuele opvoeding gaat dan ook over méér dan seksuele voorlichting. Het gaat over grenzen aangeven, intimiteit, relaties, problemen en ook fijne dingen. We vinden het vaak behoorlijk ongemakkelijk om over dit soort gewone onderwerpen te praten. Als wij als volwassenen net zo gewoon gaan spreken over een vagina of penis als over een knie of elleboog, dan leren we kinderen de zaken bij de naam te noemen. Dat is belangrijk, want we willen dat een kind zich niet schaamt voor het eigen lichaam maar het juist goed leert kennen, zodat hij of zij later veilig kan deelnemen aan het seksuele verkeer.
Wanneer moet je beginnen met een seksuele opvoeding?
Het antwoord is simpel: Zo vroeg mogelijk en direct wanneer het kind daar aanleiding toe geeft. Dat kan al vanaf de babytijd. Dat hoeft niet moeilijk of beladen te zijn. Er zijn talloze momenten in de baby-, dreumes- en peutertijd en nog volop daarna, waarin een situatie aanleiding geeft voor voorlichting en een gesprek: tijdens het verschonen van een broek, op een moment samen in de badkamer, als je samen iets ziet op televisie of als je kind vertelt over wat er op school is gebeurd.

Als je praat met je kind over seksualiteit is het belangrijk dat je dit op een rustige en normale manier doet. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk als een kleuter seksueel gedrag vertoont door het oprijden tegen een knuffel. Het is belangrijk om dan niet de fout te maken en te zeggen 'hè bah, doe dat eens niet'. Daarmee geef je het signaal dat het eigen lijf vies is. Het is juist een prachtige gelegenheid om te zeggen dat het lichaam van het kind zelf is, en dat alleen hij of zij bepaalt wat ermee gebeurt. En dat het niet erg is dat een kind geniet van de knuffel en het gevoel dat dat geeft, maar dat het beter is om dit thuis in een privé-omgeving te doen en niet bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje.

Vind jij als ouder/verzorger een seksuele opvoeding ingewikkeld? Wil je er meer over weten? Heb je een ouder kind en vraag je je af hoe je dit met een ouder kind kunt aanpakken? Meld je dan net als veel andere ouders aan voor mijn (nu nog) gratis webinar ‘In 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding’. Ik krijg echt hele toffe feedback na elk webinar. Ik merk dat ouders echt heel blij worden van de praktische tips en antwoorden op hun vragen, die ik tijdens het webinar geef.
Enkele reacties op het webinar van eerdere deelnemers 
*Bedankt. Ik vond het een informatieve cursus waar ik veel aan heb gehad. Fijne avond*

* Leuk hoe ontspannen je elk thema bespreekt, het geeft me vertrouwen om op de goede weg door te gaan, en een extra stapje te doen*

*Bedankt voor het webinar goed uitgelegd en veel informatie*

*Leuk informatief, laagdrempelig webinar*

* Leuk Naomi, heel informatief. Je bent echt on top op het onderwerp*

* Het moedigt me aan om dit thema ook met andere ouders te bespreken en hen aan te moedigen seksualiteit bespreekbaar te maken*

* Ik vind dat je dit echt heel leuk en goed doet Naomi; wat lukte er veel in een uurtje tijd! Compliment!*

* Wat doe je dit toch leuk en makkelijk*

* Ik vond het ook leuk en leerzaam. Ik dacht vooral voor mijn oudste maar juist voor de jongste veel handvatten*

Zie ik je het volgende webinar?

Warme groet Naomi
GRATIS: 10 GOUDEN TIPS
Download mijn E-Book '10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit 'nu helemaal gratis!

Over de auteur: Naomi Dessaur

Naomi Dessaur is de oprichter van Dessaur Trainingen en initiatiefnemer van Naomi Maakt bespreekbaar. Met haar man, 2 dochters woont Naomi met veel plezier in Voorburg. In haar professionele carrière verzorgt Naomi trainingen voor professionals en is het daarnaast haar missie om een veilige wereld te creëeren voor kinderen. Een wereld waar kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik geen ruimte hebben. 


Funnel Connected Website Template via Ementes.

Algemene VoorwaardenPrivacyverklaringKlachtenreglement