Naomi Maakt bespreekbaar
Naomi Maakt Bespreekbaar
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
BLOG
Hoe je seksualiteit bespreekt, de praktijk!
Seksualiteit Bespreekbaar
Bekijk het hele overzicht van blog-artikelen voor ouders en verzorgers via het blog overzicht. Lees meer >>
Mama, wat is een tampon?
Video-blog door Naomi Dessaur
Soms dan krijg ik een vraag van één van mijn dochters en dan weet ik even niet wat ik moet antwoorden. Laatst vroeg onze dochter van drie: ‘ mama, wat is dat?’ Ik zat op de wc en had een tampon in mijn hand.
Ik wist niet direct wat ik hierop moest zeggen. Want hoe leg je dit uit aan een driejarige? Ik reageerde dan ook met: ‘Goede vraag, maar ik moet even nadenken hoe ik je dat precies kan vertellen.’

Het is best een lastig onderwerp voor een meisje van die leeftijd. Ook is bloed dan nog iets spannends en ik wilde haar niet bang maken. Daarom had ik een paar minuten de tijd nodig om tot een goed antwoord te komen.

Dit is wat ik zei:

‘‘Dit dingetje is een tampon en die heb ik nodig omdat ik, net als veel vrouwen, elke maand wat bloed verlies uit mijn vagina. Dat heet ongesteld zijn. Deze tampon gebruik ik om het bloeden te stoppen. Het zorgt ervoor dat mijn kleding schoon blijft. Het is helemaal niet eng en heel normaal voor de meeste meisjes en vrouwen vanaf ongeveer 11 jaar oud. Nu weet je wat het is en ik zal je er over een tijdje nog wat meer over vertellen.’

Voor mijn dochter was dit voldoende uitleg voor nu. Een deel van de informatie zal zijn aangekomen, een deel misschien ook niet. Op deze leeftijd is dat helemaal prima en kiezen ze zelf wat ze aankunnen.

Andere keren duurt het me langer om tot een antwoord te komen of weet ik simpelweg het antwoord (nog) niet. Het mooie is dat dat helemaal niet erg is en dat er veel hulplijnen beschikbaar zijn. Het is heel menselijk om niet overal een pasklaar antwoord op te hebben!

In deze video vertel ik je hier meer over. En je ontdekt hoe je als ouder met ingewikkelde vragen over seksualiteit om kunt gaan.
Wat doe jij zelf als je vragen krijgt die je lastig vindt? Ik hoor het graag van je op mijn Facebook pagina of Instagram. Volg je me al? Want daar inspireer ik je dagelijks met korte tips en verhalen over opvoeding en seksualiteit. Kortom, ook ik kan één van jouw persoonlijke hulplijnen zijn.

P.S.: Heb je interesse in de volgende stap? Je kunt mijn e-book downloaden ’10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit’ dat je kan helpen bij het gesprek met je kind.

Over de auteur: Naomi Dessaur

Naomi Dessaur is de oprichter van Dessaur Trainingen en initiatiefnemer van Naomi Maakt bespreekbaar. Met haar man, 2 dochters woont Naomi met veel plezier in Voorburg. In haar professionele carrière verzorgt Naomi trainingen voor professionals en is het daarnaast haar missie om een veilige wereld te creëeren voor kinderen. Een wereld waar kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik geen ruimte hebben. 


Funnel Connected Website Template via Ementes.

Algemene VoorwaardenPrivacyverklaringKlachtenreglement