Naomi Maakt bespreekbaar
Naomi Maakt Bespreekbaar
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
BLOG
Hoe je seksualiteit bespreekt, de praktijk!
Seksualiteit Bespreekbaar
Bekijk het hele overzicht van blog-artikelen voor ouders en verzorgers via het blog overzicht. Lees meer >>
Nee zeggen
Geschreven door Naomi Dessaur
Regelmatig krijg ik vragen van ouders over de (seksuele) opvoeding van hun kinderen. Veel ouders willen graag weten wat nu eigenlijk 'normaal' gedrag is en wat niet, wat gepast is om over te praten en wat ongepast, of en wanneer je zaken moet verbieden enzovoorts. Het is logisch dat je als ouder dit soort vragen hebt en je bent zeker niet de enige! Blijf ze vooral aan me stellen, je helpt niet alleen jezelf maar ook andere ouders hiermee.
Elke vrijdag kun je me (anoniem) vragen stellen op Vragen Vrijdag via mijn Facebookpagina of Instagram profiel. Sommige mensen stellen vragen gewoon in het openbaar, maar regelmatig ontvang ik ook vragen via PB of per mail. 
Zo stelde Marja me de volgende vraag:
"Mijn zoontje van 3 slaat me steeds op mijn billen en wil steeds mijn kruis of borsten aanraken. Ik zeg steeds 'nee', leg hem uit dat dit mijn lichaam is, maar hij luistert niet, ziet het als een grap. Boos worden helpt ook niet. Hij doet het ook bij andere mensen (vrienden van mij, zijn buurjongen, mijn man). Ik spreek hem erop aan maar hij luistert niet. Wat moet ik hier nu mee?

Groetjes Marja
En dit was mijn antwoord aan haar.  
Hallo Marja,

Wauw, wat doe je het al goed zeg! Je zoontje gaat een grens over en je zegt duidelijk 'nee' en legt zelfs uit dat jij de baas bent van je eigen lijf.

Toch is hij daar kennelijk niet gevoelig voor en gaat hij door met het ongewenste gedrag. Het niet luisteren en het opzoeken van grenzen is bij uitstek iets wat past bij een 3-jarige. Houd stand en blijf steeds dezelfde boodschap geven; mijn lijf is van mij, dus als ik nee zeg, moet je stoppen mij te slaan. Voor hem zijn billen en een kruis vermoedelijk nog niet zo spannend als voor ons volwassenen en wellicht snapt hij ook niet het verschil met andere lichaamsdelen.

Wat je nog kunt toevoegen is dat je uitlegt dat:
  • Slaan sowieso nooit mag
  • ​Dat iedereen de baas is van zijn eigen lijf; van je benen, je buik, je hoofd, je knie, je piemel, je vagina, je handen, je borsten, etc.
  • ​Dat ook hij zelf de baas is van zijn eigen lijf en niemand hem zomaar mag slaan of aan zijn piemel of onder zijn hemd/kleding mag zitten.
  • ​Vergelijk dit nee zeggen met andere keren nee zeggen, wanneer hij dat zelf belangrijk vindt, zoals wanneer iemand aan zijn speelgoed zit, iets van hem afpakt, hem duwt, etc.
  • ​Bespreek ook wat de uitzonderingen zijn (zoals bij de dokter, etc).
Op deze wijze betrek je hier zijn eigen belevingswereld bij. Dat zou kunnen maken dat hij beter gaat snappen waaróm hij naar je moet luisteren. En vergeet geen complimenten te maken wanneer hij zijn grenzen zelf goed bewaakt en/of luistert naar de grenzen van jou of een ander.

Tenslotte is er ook een heel goed boek: ’Nee zeggen’ van Sandarijn van der Doef. Dit boek kun je al lezen nu je zoontje pas 3 is. Kies eruit wat je nu kunt bespreken met hem en sla sommige zaken nog over die over een tijdje wel aan bod kunnen komen.

Ook in mijn e-book '10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit' ga ik uitgebreid in op het Nee-zeggen. 

Bedankt voor je vraag!

Heb jij net als Marja een vraag over 'nee' zeggen of andere vragen rondom opvoeding en seksualiteit? Laat het me weten in een mail of praat mee op mijn Facebookpagina.

Warme groet,
Naomi
GRATIS: 10 GOUDEN TIPS
Download mijn E-Book '10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit 'nu helemaal gratis!

Over de auteur: Naomi Dessaur

Naomi Dessaur is de oprichter van Dessaur Trainingen en initiatiefnemer van Naomi Maakt bespreekbaar. Met haar man, 2 dochters woont Naomi met veel plezier in Voorburg. In haar professionele carrière verzorgt Naomi trainingen voor professionals en is het daarnaast haar missie om een veilige wereld te creëeren voor kinderen. Een wereld waar kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik geen ruimte hebben. 


Funnel Connected Website Template via Ementes.

Algemene VoorwaardenPrivacyverklaringKlachtenreglement