Naomi Maakt bespreekbaar
Naomi Maakt Bespreekbaar
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
BLOG
Hoe je seksualiteit bespreekt, de praktijk!
Seksualiteit Bespreekbaar
Bekijk het hele overzicht van blog-artikelen voor ouders en verzorgers via het blog overzicht. Lees meer >>
Supermama!
Geschreven door Naomi Dessaur
Oh man….pijn in mijn buik tijdens het schrijven van deze blog en het bekijken van mijn eigen video. Na veel getwijfel toch besloten deze te delen, juist omdat we ongemakkelijke zaken vaker zouden moeten delen! Maar ik vind het dus wel enorm spannend!  
Veel mensen hebben het idee dat ik wel een soort van supermama zal zijn. Zo één waarbij alles perfect verloopt, bijna moeiteloos...

Ik heb tenslotte jaren opvoedingsondersteuning gegeven aan andere ouders, ik heb gewerkt in de kinderopvang, de jeugdhulpverlening en in gezinsvervangende tehuizen. Ik houd me immers nu al meer dan 10 jaar dagelijks bezig met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling vanuit mijn bedrijf ‘Dessaur Trainingen’ en zoals je weet heb ik een platform voor ouders opgezet om hen te leren praten met hun kind over seksualiteit.

Dan zal het bij mij thuis altijd wel vlekkeloos verlopen, toch? Ik weet altijd precies juist te handelen als het gaat om onze kinderen én ik heb overal een verstandige oplossing voor.
Dat kan haast niet anders?
Toch?

Nou... ik help je graag uit deze droom.
Ik ben gewoon een mens. Net als jij.

In de video vertel ik je daar meer over.
Ook ik:

... zeg en doe wel eens dingen als moeder of ‘partner van’, waar ik later reuze spijt van heb (maar ja, kan het dan niet meer terugdraaien).

... heb ook wel eens een korte nacht waardoor ik een korter lontje heb (geen excuus, maar soms wel een feit).

... sta wel eens tegen mijn man of kinderen te schreeuwen (ja echt…erg hè).

... heb mijn dochters wel eens te ruw vastgepakt (om me dood voor te schamen, en ik al helemaal).

... zeg wel eens iets wat onze dochters eigenlijk niet zouden moeten horen (oh nee..! Juist ik zou toch moeten weten hoe schadelijk dat kan zijn).

... weet het wel eens niet.

... schrik wel eens ergens van (vaker dan me lief is).

... heb wel eens de woorden niet (heb je daar geen boek voor?).

... vraag wel eens om hulp van anderen om me heen (een netwerk is goud waard en lang leven de oma’s en opa’s in ons geval).

En weet je, ik schaam me daar wel eens voor.
Want, ik zou toch die supermama moeten zijn. Dat leg ik mezelf vaak op. Dan ben ik best streng voor mezelf en daar maak ik het mezelf moeilijk mee. Maar inmiddels ben ik me hiervan bewust.

Daarom leer ik steeds beter om mezelf meer als mens te gaan zien. Ik herken nu beter dat ik me soms machteloos voel. Naast de herkenning, accepteer ik het ook en handel ik ernaar. Hierdoor lukt het me steeds beter om mezelf te herpakken in situaties waarin ik me voorheen machteloos voelde. Alsof het me allemaal maar overkwam.
Nu herken ik mijn machteloze gevoel en probeer ik dat bij te sturen zodat ik me weer sterk kan voelen als moeder en partner.

Hierdoor:

... zie ik mezelf schreeuwen. Maar ik weet dat het moet stoppen en stop het dan ook.

... loop ik weg als ik merk dat ik te ruw word en kom weer terug als ik ben afgekoeld.

... weet ik dat ik mijn ‘zwakkere kanten heb’, dat dit betekent dat ik littekens heb wat een extra gevoeligheid betekent als moeder. 

... voel ik dat ik als moeder imperfect mag zijn. En ik voel ook hoe lastig het is om dit gevoel toe te laten.

Ik bof met een partner aan wie ik de boel dan even over kan laten. Andersom neem ik het van hem over als hij dat nodig heeft. Hulde aan de single ouder die deze back-up niet heeft! 

Ik voel dat het spannend is om dit allemaal over mezelf op te schrijven. Gelijktijdig denk ik dat het noodzakelijk is om andere ouders te ‘ontschuldigen’ als ze het even ‘niet goed’ doen. In mijn optiek gaat het erom dat we van onszelf herkennen wat we doen en dat we het heft (of eigenlijk de verantwoordelijkheid) nemen om dit te keren, te stoppen en hulp vragen wanneer ons dat niet meer lukt. Wat er gebeurd heb je niet altijd in de hand, jouw reactie daarop wel.

Ja, ik ben een Supermama!  
Een mama die soms fouten maakt, stomme dingen doet, boos is, verdrietig kan zijn, het soms ook even niet weet en littekens heeft.

Ben jij een Supermama? Of een Superpapa?

Ben benieuwd naar je reactie op deze blog en wat het jou doet dit van mij te lezen. 

PS: Heb je interesse in de volgende stap? Je kunt mijn e-book '10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit'downloaden of meld je aan voor de gratis online mini cursus 'Seksualiteit en kinderen; vanaf welke leeftijd 'moet' je er wat mee?'.

Over de auteur: Naomi Dessaur

Naomi Dessaur is de oprichter van Dessaur Trainingen en initiatiefnemer van Naomi Maakt bespreekbaar. Met haar man, 2 dochters woont Naomi met veel plezier in Voorburg. In haar professionele carrière verzorgt Naomi trainingen voor professionals en is het daarnaast haar missie om een veilige wereld te creëeren voor kinderen. Een wereld waar kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik geen ruimte hebben. 


Funnel Connected Website Template via Ementes.

Algemene VoorwaardenPrivacyverklaringKlachtenreglement